Autor: LUCA Global Group • 2020
Lemnul stratificat este obținut prin suprapunerea și lipirea prin presare a mai multor straturi de lemn natural, cu un adeziv rezistent la apă. În consecință, lemnul stratificat devine mai rezistent și mai performant decât lemnul masiv, în tâmplarie.
Din tâmplăria exterioara fac parte ferestrele, obloanele și ușile de exterior. Acestea sunt expuse condițiilor meteorologice pe tot parcursul anului, în special dacă au o orientare estică sau vestică, care expun lemnul direct razelor solare.
Unul dintre miturile pieței în achiziția și alegerea tâmplăriei, constau în teama întreținerii lemnului, care poate să se degradeze în timp și, mai presus de acest aspect, faptul că "lemnul lucrează".
Contrar acestor mituri, întâlnim tâmplărie din lemn – ferestre, uși – cu o durată de viață de zeci de ani, specialiștii LUCA recondiționând, dar și înlocuind cu reproducerea fidelă a elementelor arhitecturale, tâmplărie veche de peste 100 de ani. Un mare avantaj al tâmplăriei din lemn este faptul că poate fi restaurată până la un anumit nivel de utilizare și nu înlocuită.
Recondiționarea unei tâmplării de lemn se face de către specialiști, urmând o tehnică care presupune băițuirea, grunduirea, lăcuirea și vopsirea lemnului. În cazul unor defecte majore – decojiri – se șlefuiește zona afectată și se continua cu aceeași pași amintiți anterior – strat de baiț, grund, lac sau vopsea.
Procesul recondiționării este total diferit față de cel al întreținerii anuale. Această întreținere se face cu precădere în cazul unei tâmplării expuse în mod direct la razele solare, dar și preventiv.
Întreținerea anuală constă în tratarea lemnului pe exterior și nu necesită un ajutor de specialitate:
- O dată pe an se recomandă ungerea cu un lac special pentru lemnul stratificat, acesta protejând lemnul ferestrelor sau a ușilor de exterior de diferențele de temperatură (iarnă / vară). LUCA recomandă lacul transparent pulverizant de la Millesi, care se aplică cu o cârpă moale, de obicei, primăvara. Iar de fiecare dată când se curăță ferestrele sau ușile din lemn, trebuie folosite soluții adaptate lemnului, existente în comerț.
- Reglaje fine ale feroneriei – dacă este cazul
- Evitarea spălării cu detergenți agresivi care conțin: acetonă, acetat de etil, benzen, toluen, metanol, spirt etc.
- Nu se folosesc obiecte ascuțite sau abrasive care pot deteriora finisajul exterior – perii de sârmă, burete abraziv etc.
Pentru protecția ferestrelor recomandăm, de asemenea, obloane de lemn sau rulouri exterioare.
Recondiționarea unei tâmplării presupune apelarea la servicii specializate și se realizează în cazul unor deteriorări a lemnului, după o lungă utilizare și expunere la condiții meteo nefavorabile (umezeală, soare, diferențe de temperatură, îngheț / căldură, ploaie etc.).
PROIECT LUCA – Recondiționare tâmplărie din lemn de Stejar, profil de 68 mm, după 12 ani de utilizare (tâmplăria nu a fost montată de către noi, nu este o tâmplărie LUCA). Toată operațiunea durează maximum două zile.
Ușa de intrare a fost șlefuită complet, chituită, reglată și adusă la adevărata ei valoare prin folosirea unui baiț de calitate premium și lac protector, restul ferestrelor trecând prin aceleași proceduri, inclusiv adăugarea de lacrimare și siliconare completă pentru etanșare.
Ușă de terasă din Stejar. Recondiționare completă și prelungirea vieții lemnului prin adăugarea de lacrimare. La final, siliconare completă și verificare feronerie.
Completarea tuturor ferestrelor după recondiționare cu lacrimare, atât pe partea fixă, cât și pe partea mobilă.