Obloane din lemn stratificat: Caracteristici şi Calcularea Preţului

Obloane din lemn stratificat: Caracteristici şi Calcularea Preţului

Autor: LUCA Global Group • 2020

Obloanele fac parte din categoria accesorii în tâmplăria din lemn. Sunt folosite atât ca parte integrată în arhitectura europeană, conferind un aspect estetic aparte, cât și pentru diverse funcții, precum controlarea luminii care pătrunde în casă, protecție împotriva vântului și a condițiilor meteo nefavorabile, precum și păstrarea intimității.

Esențele de lemn folosite pentru obloane sunt Meranti și Molid, iar culorile și finisajul diferă în funcție de opțiunea fiecăruia. Obloanele sunt vopsite manual cu vopsele premium sau cu varianta standard cu baiț. Obloanele sunt fabricate din lemn atent selectat, cu o umiditate de 12-14%.

Obloanele sunt împărțite în două categorii:

  1. După tipul de deschidere: obloane batante și obloane culisante
  2. După tipul de lamelă, care poate fi: fixă, mobilă sau fără lamele - obloane pline, rustice.

Obloane batante lamela mobila

Atât obloanele cu deschidere batantă, cât și cele cu deschidere culisantă pot avea orice tip de lamelă:

  • Fixă cu orientarea lamelelor la 45 grade, deschise sau lamelele complet închise
  • Mobilă cu orientarea lamelelor mecanic, în funcție de opțiunea aleasă: închis / deschis
  • Obloane pline, fără posibilitatea de a intra lumina

Dimensiunea cadrului obloanelor este de 70 x 32, atât la obloane cu lamele reglabile, cât și la cele cu lamele fixe. Dimensiunea lamelelor mobile este de 70 x 15 cm și la cele fixe este de 40 x8 cm. Feroneria folosită poate fi, în funcție de caz: Maco, Rustico sau Solido.

Obloane interior

Tipologia - Întoarcere, pliere, culisare

  • Întoarcere înseamnă deschidere simplă, cu plierea foii de oblon pe perete.
  • Pliere face referire la sistemul de deschidere tip armonic, pentru montaje de obloane acolo unde spațiul nu permite deschiderea simplă.
  • Culisare - deschidere culisantă

Montajul obloanelor batante cu lamele fixe ori mobile se poate face fie pe rama ferestrei, prin prinderea tocurilor între ele (tocul oblonului și cel al ferestrei), fie în golul de zid, pe propriul toc (în cazurile în care peretele depășește o grosime de 20 cm), fie la exteriorul golului de zid (doar în cazurile în care locuința nu are termosistem de polistiren sau vată.

Obloanele culisante se montează la exterior, pe fațada clădirii, pe propriul cadru format din doua traverse cu șine de culisare.

Obloane batante lamela mobila

Mărimea maximă a unei ferestre care poate fi acoperită de un oblon

Recomandat ar fi ca la maximum 2 metri înălțime să se faca o alta foaie de oblon, pentru a împiedica curbarea acesteia. Pe lățime nu exista o dimensiune maximă, întrucât se poate personaliza deschiderea în funcție de loc (se poate face sistem armonic, pliere sau culisare).

Pentru piesele mai mari de 2 metri (obloane batante, simple), recomandăm ca la jumatatea foii de oblon să se mai monteze o traversă, practic să se mai facă un cadru suplimentar, în același corp de oblon.

Prețul obloanelor de lemn poate varia în piață în funcție de calitatea acestora, care se traduce prin alegerea materiei prime - lemn, feronerie, vopseluri și lacuri -, dar și de modalitatea de producție sau utilitatea finală a produsului. De regulă, obloanele cu deschidere culisantă trebuie să întrunească anumiți factori pentru montaj și au un cost mai mare decât cele batante.

LUCA abordează piața în mod transparent în privința costurilor și în acest sens am realizat un calculator de preț estimativ în cadrul paginii noastre web pentru informarea în mod corect a publicului țintă.

Prețurile sunt pe metru pătrat și includ feroneria și diverse opțiuni, precum culoarea RAL sau baiț - varianta standard fără cost suplimentar. Se pot calcula până la 10 tipuri diferite de obloane, cu introducerea dimensiunilor (lungime și înălțime) și numărul de bucăți aferente fiecarui tip în parte. Pentru o cotație exactă se poate transmite cererea către departamentul de vânzări.

Vezi portofoliul LUCA
Bespoke joinery manufacturing

Calitatea produselor înseamnă de fapt, calitatea oamenilor cu care lucrăm. Dacă ai reușit să îți convertești angajatul în adeptul viziunii brandului tău, vei reuși să vinzi și pieței tale.
Sorin Luca, General Manager