Cum alegem accesoriile tâmplăriei din lemn stratificat?

Cum alegem accesoriile tâmplăriei din lemn stratificat?

Autor: LUCA Global Group • 2020

Esența de lemn, sticlă, culoare și feronerie.

Alegerea unui esențe de lemn pentru tâmplăria din lemn, se face în funcție de mai multe variabile:

 • Zona geografică (mare / munte) pentru a răspunde solicitărilor legate de temperatură și umezeală. Pentru zonele mai friguroase, cu diferențe mari de temperatură și umiditate, cea mai bună alegere este Pin și Molid, iar pentru acele zone cu umiditate excesiva și caldură este Meranti.
 • Stilul / designul locuinței în interior și exterior.
 • Preferința fiecăruia în privința fibrei de lemn.
 • Accesibilitate în privința bugetului. În aceasta privința Molidul și Pinul sunt cele mai accesibile și ecologice, urmate de cele de Meranti, cea mai costisitoare esența fiind cea de Stejar.

Esențele de lemn se împart în doua categorii: SOFTWOOD - esențe moi și HARDWOOD - esențe tari.

Esențele moi sunt ușor de prelucrat, au proprietăți acustice și termice bune, sunt specii care cresc repede, ceea ce face ca impactul utilizarii acestora asupra mediului înconjurător să fie mai scăzut. Se folosesc în construcții, panouri, placări, grinzi, stâlpi, mobilă de lemn.

LUCA folosește în producția tâmplăriei din lemn următoarele esențe de lemn: Pin, Molid, Meranti și Stejar. La cerere, putem produce tâmplărie din orice esență dorește clientul, dacă aceasta este adaptată tâmplariei solicitate.

Esențe lemn

Pinul are o culoare deschisă, între alb și galben, precum și multe noduri. Se finisează bine și rezistă la contracție, umflare și colmatare.

Molidul are o culoare deschisă, albicios spre gălbui, culoare care se închide în timp. Se prelucrează și se finisează ușor, are destul de multe noduri, dar acestea pot aduce un plus de valoare din punct de vedere estetic.

Meranti este un lemn exotic roșu-brun. Are un aspect desosebit, o duritate destul de ridicată, fiind un lemn stabil care permite accesul la o varietate de culori. Se poate utiliza în tâmplăria interioara și exterioră. Avantajele folosirii lemnului de Meranti constau într-un aspect deosebit, cu duritate destul de ridicată, fiind un lemn stabil care permite finisaje în culori deosebite.

Esențele tari au o rezistență și durabilitate mai mare, sunt alese pentru elemente structurale în construcții, pardoseli, placări, scări de interior și exterior.

Stejarul este o esență tare, este durabil și are calități bune la îndoire, în plus rezistă la umezeală fiind utilizat mult la exterior.

Sticla pentru ferestre este marca SAINT GOBAIN.

 • Aceasta poate să pornească de la sticlă SIMPLĂ de 4 mm, 6 mm, 8 mm sau pachet TERMOPAN de 14 mm – pentru profilul de 40 mm și sticlă TERMOPAN de 20 mm – pentru profilul de 52 mm (LUCA Clasic)
 • Se poate echipa cu sticlă termopan de 24 mm și sticlă tripan de 32 mm profilul de 68 mm (LUCA 68)
 • TRIPAN începând de la 36 mm grosime pachet de sticlă pentru profilul de 78 mm LUCA 78
 • Plecând de la sticla TRIPAN de 36 mm până la TRIPAN / TETRAPAN de 52 mm pachet de sticlă pentru profilul LUCA 92 de 92 mm
 • Acestea sunt echipările de sticlă standard pentru profilele de tâmplarie exterioară – ferestre din lemn stratificat. La comandă se poate personaliza sticla pentru tâmplaria interioară și exterioară

Sectiune lemn

Culoarea tâmplăriei din lemn

LUCA foloseste Baiț Milesi și Rimmers, o soluție semitransparentă pe bază de apă, care pune în valoare fibra lemnului, aceasta scoate în evidență caracteristicile fiecărei esențe și reacționează diferit.

Există soluții care marchează porii și este potrivită pentru esența de Stejar, dar nu și pentru lemnul de rășinoase, care nu are pori.

Baițul are anumite efecte asupra lemnului: pe lângă colorare, acesta evidențiază desenul și textura lemnului, uniformizează culoarea naturală, ascunde defectele și protejeaza lemnul.

Paletar Bait

Colorarea opacă a tâmplăriei se face cu vopsea premium ecologică, de la același furnizor Milesi sau Rimmers, ce acoperă lemnul și conferă după uscare o peliculă în diferite grade de luciu și elasticticiate. Vopseaua, pe lângă rolul estetic de colorare, protejează lemnul împotriva factorilor externi și a putrezirii.

Nuanța de culoare se alege din paletarul RAL universal valabil.

Tot în categoria accesorii pentru tâmplărie lemn LUCA, am inclus și plasele de tânțari, având caracteristicile evidențiate în tabelul atașat:

Ecranul rolelor de insecte:
independent sau integrat în cutia de rulouri
 • Proiectat pentru ferestre
 • Disponibil cu activare manuală sau electrică
Plase de țânțari glisante
 • Într-un cadru, potrivite pentru uși glisante și balcon
Plase de țânțari plisee
 • Potrivite pentru uși glisante și balcon cu dimensiuni mai mari
Plase de țânțari cu ramă fixă
 • Pentru instalarea ulterioară, în cazul în care nu se poate instala un ecran cu rol de insecte

Alte accesorii ale tâmplăriei din lemn sunt cele ale feroneriei cu care acestea vin echipate. Aceasta se împarte în două categorii: feroneria ascunsă sau la vedere a ferestrelor (marca ROTO sau MACO) și gama variată de mânere cu care se pot echipa ferestrele și ușile.

În această privință, LUCA are în portofoliu produse marca Mandelli, Hoppe, Tolosa și Maestro, produse cu game largi de unde fiecare client își poate alege stilul propriu de feronerie.

Vezi portofoliul LUCA
Bespoke joinery manufacturing

Calitatea produselor înseamnă de fapt, calitatea oamenilor cu care lucrăm. Dacă ai reușit să îți convertești angajatul în adeptul viziunii brandului tău, vei reuși să vinzi și pieței tale.
Sorin Luca, General Manager