Ghidul Cumpăratorului de Tâmplărie din Lemn: Întrebări și Răspunsuri Utile

Ghidul Cumpăratorului de Tâmplărie din Lemn: Întrebări și Răspunsuri Utile

Autor: LUCA Global Group • 2021

Ne-am propus să formulam un ghid menit să îndrume cumpărătorul de tâmplărie din lemn, prin răspunsuri la cele mai uzuale întrebări în această privință. Astfel, orientarea în piață se poate realiza cu ușurință, pentru a face cele mai bune alegeri.

 1. Când este cel mai bun moment să caut tâmplăria, dacă sunt în proces de construcție a unei case?
  Căutarea soluției de tâmplărie, atât pentru ferestre din lemn, cât și pentru uși din lemn, este bine să se facă imediat după ce s-a obținut proiectul din partea arhitectului / proiectantului, pentru a găsi cea mai bună variantă, atât ca preț, cât și din punct de vedere tehnic. Dacă construcția casei nu este una nouă, ci este vorba de un proces de renovare, ideal este să se caute soluția pentru tâmplărie încă de dinainte de decopertarea pereților.
 2. Când este momentul oportun să montez tâmplaria de lemn, în construcția unei case?
  Cu privire la montajul tâmplăriei, ideal ar fi ca anterior, să se monteze rame premontatoare, astfel încât montajul să se poată realiza după efectuarea finisajelor. Dacă nu se dorește montarea ramelor premontatoare, cu scopul de a ușura efectuarea finisajelor, se pot monta ferestrele în golul de zid după decopertarea pereților, înainte de efectuarea termositemului și a finisajelor interioare. Varianta din urmă presupune costuri suplimentare din partea clientului, pentru a proteja tâmplăria, prin mascarea acesteia cu folii speciale și folie PVC pentru ramele de lemn, cu mențiunea că acestea nu trebuie să stea lipite mai mult de 72 de ore.
 3. Care este cea mai bună alegere pentru o tâmplărie care să antifoneze foarte bine, dacă locuiesc într-o zonă cu mult zgomot?
  Un producator de tâmplărie poate veni cu diverse soluții în materie de sticlă, pentru orice fel de solicitare. Sticla utilizată pentru atenuarea fonică este o sticlă exterioară de tip duplex, mai exact două foi de sticlă lipite între ele printr-o folie PVB, rezultând astfel o sticlă securizată, dar și cu atenuare fonică. Un pachet de bază pentru atenuare fonică cuprinde două foi de 4 mm exterioare, o cavitate de argon în interior de minim 16 mm, și încă o foaie de sticlă de 4 mm în interior. Poate avea o atenuare fonică de până la 34 db.
 4. Care este cea mai bună alegere din punct de vedere termic?
  Din punct de vedere termic, soluția ține atât de alegerea esenței de lemn din care sunt confecționate ramele și cercevelele, cât și sticla cu care este echipată tâmplăria. Nu putem discuta despre cea mai bună alegere în condițiile în care sunt foarte mulți factori ce influențează alegerea soluției optime, de la bugetul fiecărui beneficiar, până la preferințe în materie de sticlă, esență de lemn, zona unde este poziționată clădirea, izolația casei etc. Putem vorbi însă de esența de lemn ideală ca și coeficient de transfer termic, și anume esența de lemn de rășinoase. Este ideală deoarece este accesibilă ca preț având proprietăți termice relativ bune. În privința sticlei, cea mai bună alegere este sticla tripan, cu o grosime minimă de 36 mm.
 5. Care este procesul de la lansarea cererii până la livrarea tâmplăriei?
  Imediat după primirea cererii, ofertantul începe calculul materiilor prime, a elementelor de echipare (sticlă, feronerie, garnituri, alte elemente secundare), ore de lucru, manoperă, vopseluri etc., după care calculează atât prețul tâmplăriei, cât și termenul de execuție al acesteia. La final, se comunică beneficiarului perioada estimativă de execuție a producției și intervalele posibile pentru stabilirea de comun acord a montajului.
 6. Se poate vedea cum se produce tâmplăria mea?
  În viitorul apropiat, LUCA va amenaja un spațiu destinat clienților, care pot urmări o parte din procesul de producție al tâmplăriei din lemn comandate. Ultima etapă înainte ca tâmplăria să iasă din fabrică se va realiza în zona de montaj. În aceasta etapă, se montează feroneria și sticla cu care vine echipată tâmplăria, se ambalează și se încarcă pentru a fi transportată. În plus, înainte de această procedură, tâmplăria intră la vopsitorie, într-o încăpere închisă, cu nivelul de temperatură controlat. Denumin aceasta etapă – finisarea tâmplăriei – și este probabil cea mai importantă pentru estetica produsului final.
 7. Livrarea și montajul
  Livrarea și montajul se face de către o echipa LUCA care pleacă din fabrică direct la client. Tâmplăria este descarcată cu grijă și montata de un personal calificat în acest sens.
 8. Controlul calității
  Fiecare piesă de tâmplărie este verificată minuțios în privința conformității și a calității, pentru a corespunde standardelor LUCA. Pentru orice neconformitate, eventuala piesă este întoarsă în producție pentru remediere.
 9. Mentenanța și garanția lucrării
  LUCA asigură garanția tuturor lucrărilor realizate pe o perioadă ce poate diferi între 2 și 5 ani, și asigură, la cererea beneficiarului, mentenanța tâmplăriei din lemn.

În conformitate cu normele europene, LUCA a obținut primele trei certificări aplicabile activității noastre comerciale:

 • Management al calității ISO9001
 • Management al sănătății și securității ocupaționale ISO45001
 • Management de mediu ISO14001

Vezi portofoliul LUCA
Bespoke joinery manufacturing

Calitatea produselor înseamnă de fapt, calitatea oamenilor cu care lucrăm. Dacă ai reușit să îți convertești angajatul în adeptul viziunii brandului tău, vei reuși să vinzi și pieței tale.
Sorin Luca, General Manager